Aktív terelőkúp rendszer

Szomorú tények figyelmeztetnek minden közlekedésben résztvevőt a közutakon munkát végzők baleseteire. Ezek a balesetek leggyakrabban a járművezetők figyelmetlenségéből fakadnak, és gyakran halálos kimenetelűek.

Tekintettel arra, hogy az utakon munkát végzők a tevékenységükre koncentrálnak, ezért egy, a terelésbe belerohanó jármű felkészületlenül éri őket.  Menekülésre nagyon rövid  idő áll az ott dolgozók rendelkezésére. 

A menekülési idő megnövelése érdekében fejlesztettük tovább a terelőkúpokat aktív terelőkúp rendszerré, melyek nagyobb biztonságot nyújtanak az úton munkát végzők számára.

 
Az aktív terelőkúp rendszer billenésérzékelővel, rádióadóval és riasztóval ellátott terelőkúpokból (max.: 30 db)  valamint egy vevő-riasztó egységből áll.  Amint bármelyik aktív terelőkúpot megbillenti, vagy feldönti egy jármű, a boruló terelőkúpba és a vevő-riasztó egységbe beépített szirénák 125 decibel hangnyomással felharsannak, ezzel figyelmeztetve a terelésben dolgozókat és a járművezetőt a veszélyre.
 
Amennyiben a jelző terelőkúpot 50 méterrel a munkavégzés előtt helyezzük el, úgy egy 100 km/h sebességgel terelésbe hajtó jármű esetén a riasztási idő 1.8 másodperc, míg ez az idő 200 m-es távolságnál már 7.22 sec. A jeladóval ellátott terelőkúpok és a riasztó egység max. hatótávolsága 3 km.
 
 
Tekintettel arra, hogy a jelző terelőkúpok is rendelkeznek szirénával, így önállóan (vevőegység nélkül is) is használhatók riasztásra. Az jelzőkúpokat riasztásra kisebb (50-150 m-es) tereléseknél célszerű alkalmazni háttérzajtól függően.
 
 A vevőegység saját akkumulátoráról valamint gépkocsi szivargyújtójára csatlakoztatva is működtethető. Az aktív terelőkúp áramellátását a kúp belsejében elhelyezett gondozásmentes akkumulátor biztosítja.   
 
 Az aktív terelőkúp rendszer alacsony költséggel, de nagymértékben fokozza az úton munkát végzők biztonságát.