Szakmai nap a közlekedésbiztonság jegyében

A forgalomtechnikai megoldások mindig is jelentős szerepet töltöttek be a közlekedésbiztonság növelésében. A közlekedési kultúrában, a gépjárművek összetételében bekövetkező változások, az új utak építése, a meglévők üzemeltetése és még számos a közlekedésben felmerülő probléma folyamatos kihívások elé állítja a forgalomtechnikával foglalkozó szakembereket.

Az egyre fokozódó igényeknek megfelelni ma már csak korszerű, integrált megoldásokkal lehetséges. Erről szólt 2014. október 8-án megrendezett konferenciánk és szakmai bemutatónk is.

Az „Integrált megoldásokkal a közlekedés biztonságáért” c. rendezvényen a következő témakörökben világítottak rá szakemberek a közlekedésbiztonság jelenlegi helyzetére, és az előttük álló feladatokra.
 • Közlekedésbiztonság a településeken (Közlekedésbiztonság – Közös felelősségünk).
  előadó: Csampa Zsolt - helyettes államtitkár - Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkárság
 • Adatgyűjtés, információ átadás és forgalomirányítás az országos közúthálózaton
  előadó: Duma Viktor - üzemeltetési igazgató - Magyar Közút Nonprofit Zrt. (Letöltés)
 • Egy hatékonyabb és korszerűbb ellenőrzési rendszer a közúti közlekedési szabályok megtartása érdekében
  előadó: Óberling József – r. ezredes, rendőrségi főtanácsos - Országos Rendőr-Főkapitányság (Letöltés)
 • A használattal arányos útdíjfizetési rendszer hatása a forgalmi és baleseti adatokra (változások 2013 július 1. után)
  előadó: Dr. Mocsári Tibor – főmérnök -Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (Letöltés)
 • Közlekedésbiztonságra fordítható források a 2014-2020 közötti támogatási időszakban
  előadó: Dr. Szilágyi András – üzletág vezető Tenderauditor Kft. (Letöltés)
 • Balesetek alakulása és befolyásoló tényezők az M6 autópályán
  előadó: Belle Örs - M6 Duna Autópálya Koncessziós Zrt. (Letöltés)

Szakmai bemutatónkon a résztvevők olyan korszerű forgalomtechnikai megoldásokat tekinthettek meg, melyek alkalmazásával a közlekedésbiztonság növelhető.
Nagy érdeklődés övezte többek között a közúti információs eszközök elhelyezésére fejlesztett forgatható konzoltartót, az ideiglenes forgalomterelések innovatív eszközeit valamint az aktív LED-es burkolatprizmákat.

Az országban egyedül álló módon bemutatásra került a jelzőtáblák teljes spektruma a gyermekek számára készült mini KRESZ tábláktól kezdve az autópályákon megtalálható portál vagy változtatható jelzésképű táblákig. Társaságunk nemcsak LED-es táblákat kínál, hanem komplett rendszereket is kiépít sebességkorlátozás, parkolásirend szabályozás, utas tájékoztatás stb. vonatkozásában.

Hazánk útjain még ritkán láthatók az úgynevezett strukturált tartós útburkolati jelzések, pedig láthatóságuk az éjszakai és nappali viszonyok között, valamint különösen esős időben is kiváló. A struktúrált útburkolati jelek lehetséges alkalmazásait mutattuk be festési bemutatónkon.
A színes, figyelmet jobban felkeltő vagy az érdességet növelő útburkolati bevonatok a közlekedés biztonságát javítják a fokozottan veszélyes útszakaszokon, melyeket szintén megtekinthettek az érdeklődők.

Az újdonságok mellett kiállításra kerültek a már jól bevált termékek is, hiszen mindegyik eszköznek jelentősége, fontos funkciója van egy átgondolt, integrált forgalomtechnikai megoldás esetén.